Mensenmetdementie

Vertellingen voor mensen met Dementie

Het ouder worden heeft als voordeel dat je meer verleden hebt. In dat verleden bevindt zich een schat aan herinneringen.

In de Vertellingen voor mensen met dementie, wordt deze schatkist aan herinneringen geopend.

Door reminiscentie (verschijnsel, dat herinneringen oproept aan iets overeenkomstigs uit het verleden) worden ouderen geprikkeld om hun geheugen te (re)activeren.

Door deze vertellingen kunnen mensen met dementie verloren gewaande en vaak heel herkenbare of dierbare levensmomenten ‘herbeleven’.

Terugblik Akert

fietsbel
fietsbel
Het was leuk om te zien hoe de bewoners weer opbloeien van deze verhalen, maar ook hoe ze meezingen of fluiten met de muziek.

Piet Pelle op zijn gazelle

Op vrijdagmiddag 30 april 2021 kwam Sandra van “de Mijmerie” het verhaal over Piet Pelle op zijn Gazelle vertellen aan de bewoners van de pg afdeling van de Akert.

Sandra had allerlei spullen mee en aan alles was gedacht; van voorwerpen tot aan wat te eten en wat te drinken. Het verhaal dat ze kwam vertellen ging over de vooruitgang van de fiets. Zo vertelde ze hoe de Gazelle fabriek in Dieren ontstond, maar ook over de fiets van vroeger met voor een heel groot wiel en achter een klein wiel, de damesfiets, herenfiets, de elektrische fiets en zelfs over Wim van Est.

fietsband
fietsband

Door het verhaal en de meegenomen voorwerpen kwamen er bij de bewoners ook verhalen naar boven die ze enthousiast vertelde. Ook hadden de bewoners een aantal vragen over bijvoorbeeld de voorwerpen en ook deze werden gesteld. Zo was het een leuke en interactieve middag met de bewoners. Hierbij werd er ook gezongen met liedjes van vroeger.

Het was leuk om te zien hoe de bewoners weer opbloeien van deze verhalen, maar ook hoe ze meezingen of fluiten met de muziek. De bewoners hebben een leuke middag gehad en herinneringen opgehaald en hebben ervan genoten.


Sanne, stagiaire Ergotherapie

30 april 2021

Terugblik de Eeuwsels

de Eeuwsels
de Eeuwsels
We hebben genoten…, gezongen…, gedanst, verteld, beleefd en vooral veel gelachen…

De Marskramer “Blikken Dirk”

Een vertelling die elke keer weer nieuwe gesprekken zal brengen, dat blijkt wel uit de vertellingen die gehouden zijn op KSW De Nachtegaal en KSW De Wielewaal…. Hetzelfde verhaal in een ander jasje, aangepast aan de belevingswereld van de bewoners. Bijzonder om te zien hoe gesprekken tot stand komen naar aanleiding van de “Blikken” die voor de dag komen….

De tafel wordt gedekt, de koffie gezet, een ieder wordt uitgenodigd aan tafel en meegenomen in het verhaal van “Blikken Dirk”. Door het verhaal te vertellen maar ook uit te beelden en de geuren uit het “toen” te ruiken wordt je meegenomen in de tijd, een beleving met een verassende wending. Later wordt er onder het genot van een hapje en een drankje de koopwaar ten toon gesteld.

Werd er op KSW De Nachtegaal nog druk onderhandelt over de verkoop van allerlei snuisterijen, zo werden er op KSW De Wielewaal vooral verzoekplaatjes ingediend uit de koffer met LP en singles en werden oude ambachten besproken. Er was vooral herkenning en beleving en herinneringen werden opgehaald. Maar het aller belangrijkste; We hebben genoten.., gezongen.., gedanst, verteld, beleefd en vooral veel gelachen… Dank je Sandra dat je ons weer even meenam in de tijd…. Een bijzondere ervaring.

Graag tot ziens, er is nog zoveel te “Mijmeren”, namens bewoners KSW De Nachtegaal en KSW De Wielewaal.

27 april 2019

Terugblik Ananz Berkenheuvel

Gevulde tafel
Gevulde tafel
Het was een geslaagde middag met veel interactie.

Het Huishouden

Het is donderdagmiddag 3 mei en de grote schoonmaak staat op het programma. Voordat we daadwerkelijk aan de poets gaan, drinken we eerst een kopje koffie of thee met iets lekkers.

Dan gaan we aan de slag. Er verschijnen verschillende bekende producten uit de mand. Wie kent ze niet; de pakjes stijfsel, het flesje teakolie om de meubels te boenen en natuurlijk het busje brasso niet te vergeten.

Het poetsen gaat sneller wanneer we er bij zingen. De bekende klanken klinken uit de radio en we zingen gezellig mee. Zelfs tijdens het afwassen wordt er luidkeels gezongen. Als die afwas nou eens af was. Die is vlug aan kant met al die gezellige zangeressen.

Onze middag wordt knallend afgesloten met een lekker glaasje exota limonade en de tumtums van vroeger.

Bedankt voor de leuke middag.


Het was een geslaagde middag met veel interactie.


Met vriendelijke groet,


Anne May van Houts- van Eijk
activiteitenbegeleidster
Ananz wonen - welzijn - zorg
Berkenheuvel

3 mei 2018

Terugblik Hof van Bethanië

Vla met aardbeien
Vla met aardbeien
De proeverij maakte het geheel af, ze genoten zichtbaar van de producten.

Boerenleven

Op afdeling de Bungalow van Hof van Bethanië hebben we een vertelling over het boerenleven gehad.

Het maakte veel herinneringen los bij de mensen en ze kwamen met hun eigen verhaal.

Ook zat er een dosis humor bij wat de bewoners erg leuk vonden.

De proeverij maakte het geheel af, ze genoten zichtbaar van de producten.


Bedankt voor de leuke dag namens de bewoners.

met vriendelijke groet,

Sandra Zijpveld

8 september 2017

Terugblik Savant: Vlas en Oetert

Naaidoos bekijken
Naaidoos bekijken
Het was een echt dameskransje, je kunt zien dat er herinneringen boven komen.

Garen & Band

Het was een echt dameskransje, je kunt zien dat er herinneringen boven komen.

De dames vonden het leuk om de rommelmandjes te onderzoeken. Alles te voelen en te bekijken.

De naaimachine op tafel en het getik van de naald werden als prettig ervaren.


Groeten Jeanne Smits

11 augustus 2017

Terugblik Sonnehove: Someren.

De was is bijna droog
De was is bijna droog
Er is ook smakelijk gelachen om de lange onderbroek.

De Oetert, 11 mei '17

Sandra kwam geheel in stijl binnen.

Haar uiterlijk zorgde meteen voor verraste blikken.

Vooral de waslijn, die dwars door de ruimte gehangen werd, bracht herkenning.

Er is ook smakelijk gelachen om de lange onderbroek.

Het was een mooie middag waarin een goed contact was tussen de bewoner en de activiteit.

De Vlas, 12 mei '17

een eitje hoort erbij
Een eitje hoort erbij

Ook deze middag was erg geslaagd. Begon hetzelfde, maar volgde zijn eigen koers.

Jet van de Mijmerie, ging mee met de beleving van onze bewoner en bereikte op die manier bijna iedereen.

Vooral het sappige verhaal over de aardbeien werd met veel gelach ontvangen.

Zeker ook hier voor herhaling vatbaar.

Jeanne Smits

15 mei 2017

Terugblik Ameide

Mattenkloppen
Mattenkloppen
Bij het afscheid nemen zei een dame; ik heb genoten, en bedankt voor de informatieve middag. Zij heeft de middag ervaren als een presentatie van de schoonmaak, en vond de tips helemaal geweldig. “Daar heb ik thuis ook weer wat aan” aldus deze dame.

Verslag bezoekje de Mijmerie

Vorige week donderdag hebben wij op de afdeling “het Gengske” in de Ameide mogen genieten van de aanwezigheid van Sandra Polling. Vanuit haar bedrijfje “de Mijmerie” kwam Sandra voor een vertelling met als thema “de grote schoonmaak”.

Met een karretje vol met artikelen m.b.t. de grote schoonmaak kwam zij de afdeling binnen gewandeld. Sandra was geheel in stijl met haar kleding, schort en hoofddoekje. Onze cliënten zaten in de zithoek, en de komst van Sandra werkte bij een aantal cliënten al flink op de lachspieren.

Sandra nam de cliënten mee in de grote schoonmaak, zwaaide met poetsdoeken, soms onder begeleiding van mooie muziekjes. Cliënten reageerden, en Sandra speelde in op hun reacties. Soms kon ze haar lach niet houden door de onverwachte, maar pure reacties van onze cliënten. Hierdoor werd het heel levendig en verliep het niet gespeeld, maar heel natuurlijk. Sandra maakte persoonlijk contact met elke cliënt, ging door de knieën, er was oogcontact.

Zelfs bij één van de cliënten ( in een wat verder gevorderd stadium van dementie), wist zij energie en vrolijkheid op te wekken. Deze dame zat continu met een glimlach van oor tot oor en zwaaide mee met een stofdoek in haar hand. Dit was heel bijzonder om te zien.

En ja in de grote schoonmaak hoort een kleine pauze. Voor iedereen had Sandra een pannenkoekje bij met heerlijke appelstroop.

wagentje met schoonmaakspullen
schoonmaakspullen

De schoonmaakspullen die Sandra had meegenomen waren erg herkenbaar voor onze cliënten.

Aan het einde van de activiteit nam Sandra van iedereen persoonlijk afscheid. Reacties van de cliënten waren o.a.; bedankt, het was heel erg leuk, ik heb genoten. Eén van de cliënten zei; ik heb genoten, en bedankt voor de informatieve middag. Deze dame had het ervaren als een presentatie van de schoonmaak, en vond de tips helemaal geweldig. “Daar heb ik thuis ook weer wat aan” aldus deze dame.

Sandra is daarna naar de andere huiskamer gegaan. Ook zij hebben aangegeven dat de activiteit heel goed ontvangen was door de cliënten daar. Voor herhaling vatbaar!!


Groetjes Doortje

10 april 2017

Algemene info

WaarWoon-zorgcentra, kleinschalige woongroepen, dagactiviteiten.
WanneerHet gehele jaar door.
Duur1½ uur met een proeverijtje passend bij het verhaal.
PersoonlijkDe voorstellingen voor mensen met dementie zijn geschikt voor kleine groepen van 6 tot max 12 personen. Voordeel van kleine groepen is dat er ook ruimte gecreëerd wordt voor interactie en persoonlijke aandacht.
PersoneelTijdens de vertelling is het fijn als er een vrijwilliger, personeels,- of familielid die de bewoners goed kent, aanwezig is.

Prettige Bijwerkingen:

VrolijkheidMocht dit lang aanhouden, geeft niks!
SpontaniteitDit zorgt vaak voor verrassende reacties.
HandigheidWaar je vroeger zo handig in was, blijk je gewoon nog te kunnen.
HerkenningFamilie en personeel zien je ineens weer zoals je vroeger was.

Het kan zijn dat één of meerdere bijwerkingen in meer of mindere mate van toepassing zijn. Het komt echter zelden voor dat er geen enkele bijwerking optreed.

Prijs

Voor het aanvragen van een offerte kunt u een e-mail sturen naar
Sandra@demijmerie.nl

De vertellingen

Een greep uit de vertellingen voor mensen met dementie:

Winter, de Elfstedentocht en andere schaatsverhalen.

Schaatsverhalen
Schaatsverhalen
Waar blijft die ouwerwetse winter die zo vaak op foto's staat?

1997 is de laatste tocht der tochten verreden, 200 kilometer langs 11 steden in Friesland. Zelfs onze koning heeft als W.A. van Buren op 18 jarige leeftijd in 1986 mee gereden. Leren schaatsen op botjes, Ard en Keessie en de Noorse truien van Mart Smeets.

Lente! Heerlijk, gooi de ramen maar open ….

Lente! Heerlijk, gooi de ramen maar open ….
Lente! Heerlijk, gooi de ramen maar open ….
Wie laat zich het eerst zien…is het de zanglijster, de sneeuwklokjes of de hazelaar?

"Het ene jaar komt de vogel het eerst met 't nieuwtje, het andere jaar de heester of het bloempje, maar in ieder geval weten zij het altijd eerder dan de menschen, die op den kalender afgaan, en menen, dat de lente den eenentwintigste maart haar intocht doet."

Dit is een stukje van de eerste bladzijde uit Het boek Lente van De Verkade Albums getekend door Jac. P. Thijse. Een mooi album en een mooi seizoen.

Heerlijk hoe alles weer tot leven komt en fijn dat de dagen weer lengen. De natuur heeft geen kalender nodig. We kunnen weer naar buiten en genieten van de ontluikende natuur.

De voorjaarsschoonmaak kan beginnen. De geur van boenwas komt in herinnering naar boven als je kijkt naar de stoof en je ziet je oma in haar jasschort met een oude poetslap de meubels in de was zetten. De geur van teakolie ruikt schoon en fris alsof de lente in de lucht hangt. Alle bedompte luchtjes van de winter verdwijnen door het openstaande raam naar buiten. De kachel gaat niet meer aan, de gordijnen worden geklopt, de bedden gelucht, alle lampen in huis afgewassen, het koper gepoetst, de ramen gelapt en we eten eind april postelein uit eigen tuin.

Zomer

Vakantie
Vakantie
Zomer, een fantastische tijd met sproetjes, slootje springen en zomerkoninkjes.

Die eindeloze zomers waren vol met mooie dromen …
Met de gesmeerde boterhammen in een mand,
Een thermosfles met koffie en ook appels, snoep en limonade,
De fietstassen volgeladen, ook een trommel met verband
met de zin in zomervakantie is niets mis.

Vakantietijd in de jaren 50 en 60, logeren bij Tante Nellie in Zwolle, een bezoek aan het drielandenpunt, op de fiets naar de speeltuin. Een dagje naar het strand met zelf gesmeerde boterhammen met zand ertussen dus en als je geluk had op vakantie naar het buitenland, België! Meehelpen met de doperwtjes doppen en jam maken van bessen uit de tuin van opa en snoepen van de overheerlijk zomerkoninkjes. Wat een eindeloze en heerlijke tijd.

Herfst, de zomer voorbij.

Herfst, de zomer voorbij.
Herfst, de zomer voorbij.
't Is weer voorbij die mooie zomer, die zomer die begon zo wat in mei….

Afscheid nemen van de zomer. De natuur zorgt voor een prachtig palet aan warme herfstkleuren, de appels en peren zijn klaar om geplukt te worden. Alle planten, bomen en dieren maken zich op voor de komende winter.

In het moestuintje

In het moestuintje
In het moestuintje
Bezige bijen, gebakken peren, rare snijbonen en bijna vergeten, de vergeten groenten.

Een mooie tuin is een lust voor het oog en een klus voor het leven. Goed gereedschap is het halve werk en daar weet Hendrik Jan de tuinman alles van.

Speelgoed & Verzamelingen

Speelgoed & Verzamelingen
Speelgoed & Verzamelingen
Spelletjes van Toen en Verzamelingen, een leuk tijdverdrijf.

Met alles wat we bewaren, verzamelen, sparen houden we ook een stukje tijd vast. Maar ook vastgelegde herinneringen kunnen veranderen. Dat je niet meer weet van wie je iets gehad hebt of waar je dat ene mooie beeldje hebt gekocht. Soms zijn dingen heel helder. Bij het zien van dat mooie Kwartetspel, waan je je weer met zijn alle rond de tafel die in het midden van de kamer staat. De haartjes zijn gewassen en alle kinderen hebben een schone pyjama aan. Verzamelen is het bijeenbrengen van gelijksoortige objecten. Meestal heeft de verzamelaar een sterke gevoelswaarde bij de objecten. Wat te denken over deze voorkeur:

Van al mijn verzamelingen Sigarenbandjes en Filmsterren,
Stenen en Sleutelhangers, Postzegels en Zeepjes,
vond ik de suikerzakjes het aller aller lekkerste.

“Blikken Dirk”, de Marskramer

“Blikken Dirk”, de Marskramer
“Blikken Dirk”, de Marskramer
Dirk was een marskramer in garen en band, elastiek, kammetjes, motballen, schoenveters, knijpers, naalden en meer van die dingen die voor het dagelijks gebruik nodig zijn. Soms leurde hij met luxere dingen, zoals broches, kralen, gereedschap en brillen. Kortom, alles is te koop riep Dirk, alles wat ie kreeg, kocht, vond of pikte.

Het verhaal van Dirk Tjoep speelt zich af omstreeks begin jaren 50.

Marskramers zijn van alle tijden. In 1493 schilderde Jheronimus Bosch deze marskramer ook wel de landloper genoemd.

Een grappig verhaal over Dirk Tjoep die graag bij Antje een kopje koffie dronk.

marskramer van Jeroen Bosch

Snoepgoed van vroeger

Snoepgoed van vroeger
Snoepgoed van vroeger
Ot en Sien zitten samen op het stoepje. Ot met een puntzak in zijn hand en Sien turend naar de inhoud. Ze kan niet kiezen. De lekkerste bewaar je voor het laatst. Alleen……deze snoepjes zijn allemaal even lekker. Het kiezen in de snoepwinkel van vroeger kost tijd, heel veel tijd, want voor 5 cent kun je van alles kopen.

De snoepwinkel van Pleun Sips komt naar uw toe met allerlei lekkers om te bekijken en natuurlijk om te proeven.

Samen maken wij poeliepek, schommeldrop of sepwater.

Garen & Band

Garen & Band
Garen & Band
Als Mien Lap komt de Mijmerie op locatie met Fournituren. Het zit allemaal in de koffer van Mien Lap, linten, ritssluitingen, knopen, spelden en naalden, tornmesjes, vingerhoedjes, Garen & Band en andere kleine artikelen zoals meetlint en kleermakerskrijt.

De naaimachine komt op tafel. Het snorrende geluid van de machine zorgt voor de aantrekkingskracht. Er is een mand met verstelwerk, lapjes stof genoeg. We maken, een pannenlap of kleedje, een knuffeltje. Iedereen is welkom en schuift gewoon aan tafel. Met een kopje koffie of thee erbij kan er ook een knoop aangezet of een naadje dicht gestikt worden. De gezelligheid en de verhalen ontstaan terwijl de handen bezig zijn. Alle lapjes, knopen en bandjes mogen worden vastgepakt. In het mandje met verstelwerk zit van alles.

De kleine lettertjes: een rits inzetten behoort, jammer genoeg, niet tot de mogelijkheden.

Boerenleven

Boerenleven
Boerenleven
Het hooi moet van het land!

Het was een aardig gezicht om al die loslopende kippen op het erf te zien rondscharrelen.

Uit school ging je eitjes rapen op het erf.

Snoepen van de bessenstruiken en lekkere appels uit eigen tuin.

Jet komt op klompen en met een mand met appeltjes.

Het Huishouden

Het Huishouden
Het Huishouden
De keuken, de was en het schoonhouden van het huis: een ware dagtaak.

De keuken was de spil van het huis, daar gebeurde het. De pannetjes op het fornuis, koffie nog niet uit een apparaat, boontjes in de dop, melk in de kelder met ’s morgens de room er nog op, zuurkool in ’t vat, moeder was aan ’t wekken en de soep stond te trekken.

Wanneer iedereen op zaterdagavond in de tobbe was geweest dan werd in datzelfde water alvast het wasgoed in de week gezet. Zondag was een rustdag en zo werd de maandag wasdag en wapperde de was, zeker na de komst van de centrifuge, diezelfde dag nog aan de lijnen in de tuin.

waslijn schilderij

En dan natuurlijk de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak, De geur van teakolie en boenwas ruikt schoon en fris alsof de lente in de lucht hangt. Alle bedompte luchtjes van de winter verdwijnen door het openstaande raam naar buiten. De gordijnen worden geklopt, de bedden gelucht, alle lampen in huis afgewassen, het koper gepoetst en de matten geklopt. Een verhaal over het huishouden van vroeger.

Piet Pelle op zijn Gazelle

Piet Pelle op zijn Gazelle
Piet Pelle op zijn Gazelle
De fiets bracht in de jaren 50 een enorme vooruitgang.

Piet Pelle beleeft in het boekje, welke was bedoeld als promotiemateriaal, met 40 plaatjes de meest onwaarschijnlijke avonturen met zijn fiets. Hij rijdt over hobbelige stenen, door glas, spijkers en doornen. Hij stort van de rotsen af en rijdt dwars door een stenen muur heen, botst tegen een trein en ten slotte rijdt hij dwars door een rivier heen. De fiets moest heel wat verduren, maar uiteindelijk blijkt de fiets nog tiptop in orde.

Wij zijn ons in een eeuw tijd en in de loop van ons leven op zo veel verschillende manieren gaan verplaatsen. Van kruipen naar lopen, via de driewieler naar de autoped, fiets met houten banden, de solex, de brommers, motoren en we vliegen. De hondenkar en het paard en wagen zijn al geruime tijd uit het straatbeeld verdwenen, alles is in ontwikkeling.

Gelukkig zijn wij ook nog altijd blijven wandelen en maken nog steeds een ommetje of kuieren een eindje zomaar nergens heen.

Kip… Kip… Kippies!!

Kip… Kip… Kippies!!
Kip… Kip… Kippies!!
Kippies Kippies, wat zijn ze leuk, elke dag een eitje zonder barst of breuk….

Het was een aardig gezicht om al die loslopende kippen op het erf te zien rondscharrelen. Als er kippen zijn dan is er ook haan. De haan had een taak, als een echte heer begeleidde hij zijn groepje hennen. Hij nam zij taak serieus, hield de kat, de eksters en de roofvogel in de gaten en op afstand. Overal op het erf vonden de kippen hun voer, op de deel, bij de schuur en ook op de mesthoop. Daar wriemelde het van de larven en poppen van vliegen. De kippen rommelde tussen het groen in de tuin en dronken water uit de emmer, plas of de sloot.

Alles over kippen, eitjes, kippensoep, kippen in de kunst, gezegdes en kippen in gedichten.

De Mannenclub. Echt waar!

De Mannenclub. Echt waar!
De Mannenclub. Echt waar!
Vissen, voetballen, vervoersmiddelen, vooroordelen en de stropdas.

De stropdas en de kunst van het knopen. Ook de mooiste stropdas verliest als gevolg van een lelijke knoop zijn schoonheid. Een gezellige middag waarin echte mannendingen aan bod komen. Overdrijven en grootspraak, stoere taal en krachtpatserij, sterke en fantastische verhalen.

Over Vissen & Voetballen en dat mannen veel beter kunnen inparkeren. Tot en met de liefde van de man die door de maag gaat en dat kleren de man maken.

Ook leuk voor dames, wel zonder mannen dan hé!

Die klènne van ons Annie

Die klènne van ons Annie
Die klènne van ons Annie
De drie R's:
Reinheid, Rust en Regelmaat.

De babywas dient net als de baby met zorg te worden behandeld.

gedicht: ons broertje

Een groot gedeelte van de vrouwen zijn zelf moeder geworden een keer op een dag …

Annie M G Schmidt schrijft daar het volgende over:

Men wordt Moeder… ik zal niet zeggen helemaal vanzelf, maar toch, het komt over ons zoals de mazelen: op een dag wordt men wakker en zegt kijk eens aan nu ben ik moeder. Verder wijst het zich vanzelf. De dokter zegt wat het kind moeten eten. De firma Jansen zegt wat het kind aan moet hebben, de oma zegt dat het kind het te koud heeft, de vader zegt dat het kind het te warm heeft en 85 vriendinnen zeggen: ik deed het anders, maar het is best mogelijk dat het ook zo wel goed komt.

Het schijnt dat om de 10 jaar ongeveer onze houding tegenover de zuigeling verandert. In de jaren 50 was men nog van het hele strenge: men moest de baby voeden, verschonen en in de wieg mikken en daarmee basta. Een kinderkamer zo wit en zo afsponsbaar als een kliniek, alles steriel en op de minuut, Streng zijn! Laten brullen. Nooit opnemen. Reinheid, Rust en Regelmaat!

diploma reinheid

Op de Appelboerderij

Op de Appelboerderij
Op de Appelboerderij
Een lekker sappig appeltje op zijn tijd is, naast heerlijk, ook nog eens super gezond.

Als je geluk had stond er een prachtige appelboom in de tuin en was het feest als er werd geoogst. De zolder werd dan vol met appeltjes gelegd om te drogen en zo had je tot, ver na nieuwjaar, nog een appeltje.

Stukje uit een gedicht van B van Meurs:

“De moeder zat appelen te schillen, zij zag ze om de tafel daar zitten, zes kinders- en aardige troep, die speelden heel zoet met de pitten want elk had z'n appeltje al op.”

Behalve appels gewoon zo opeten, zijn appels ook populair als ingrediënt in allerlei recepten, zoals bij appeltaart, koekjes en cakes. Tijdens het proeverijtje zijn er diverse soorten appels en producten te keuren, zoals appelmoes, appelsap en appelstroop.

Zoete chocolade verhalen

Zoete chocolade verhalen
Zoete chocolade verhalen
9 van de 10 mensen zijn dol op chocolade en die ene, nou die jokt gewoon.

Melk, Puur, Wit voor iedereen is er wat te proeven. De geschiedenis van de chocolade en een echte cacaoboon, de Cacao fabriek, het alom bekende Drosteblik en het liefdesverhaal van Guy en Lilian.

Anton Pieck

Anton Pieck
Anton Pieck
De sfeervolle illustraties en de winterse taferelen van Anton Pieck zijn heel herkenbaar.

Een vertelling over zijn leven en zijn werk. Een leven in het teken van illustreren. Is Anton Pieck een kunstenaar of een ambachtsman? Zijn herkenbare tekeningen gebruikt voor Kerstkaarten, kalenders, agenda’s en geboortekaartjes. In de jaren 50 heeft Anton Pieck de Efteling ontworpen, wie is er niet geweest?

Tijdens de vertelling hoor je heel vaak voor: “O ja, dat weet ik nog wel”. In een sprookjes achtige sfeer luisteren we samen naar de muziek van de Indische Waterlelies en de Dansende schoentjes.