Ouderen

Vertellingen voor ouderen

De Vertellingen voor ouderen zijn voor mensen met een jaartje meer, de nozems, de juffertjes en de teenagers van toen.

Voor hen die de Verkade albums van Jac P. Thijsse, de Kwatta repen en de waslijnen in de tuinen nog kennen.

Het ouder worden heeft als voordeel dat je meer verleden hebt. In dat verleden bevind zich een schat aan herinneringen. Het is bovendien gezellig om met leeftijdgenoten terug te blikken.

Algemene info

WaarOp zo’n beetje elke locatie (in overleg) Woon-zorgcentra, buurthuizen, bij verenigingen of de KBO.
WanneerHet gehele jaar door.
DuurDe duur van de vertelling hangt af van het doeleind, variërend van 1 uur tot de gehele dag, middag of avond.

Op maat

Naast de afgebeelde vertellingen bestaat er ook de mogelijkheid een op maat gemaakt verhaal voor een speciale gelegenheid te maken.

Bijvoorbeeld voor de opening van een congres of winkel, een lezing, ter opfleuring van een feest of een 50 jarige bruiloft.

Prijs

Voor het aanvragen van een offerte kunt u een e-mail sturen naar
Sandra@demijmerie.nl

De vertellingen

Een greep uit de vertellingen voor ouderen:

Op de Appelboerderij

Op de Appelboerderij
Op de Appelboerderij
Een lekker sappig appeltje op zijn tijd is, naast heerlijk, ook nog eens super gezond.

Als je geluk had stond er een prachtige appelboom in de tuin en was het feest als er werd geoogst. De zolder werd dan vol met appeltjes gelegd om te drogen en zo had je tot, ver na nieuwjaar, nog een appeltje.

Stukje uit een gedicht van B van Meurs:

“De moeder zat appelen te schillen, zij zag ze om de tafel daar zitten, zes kinders- en aardige troep, die speelden heel zoet met de pitten want elk had z'n appeltje al op.”

Behalve appels gewoon zo opeten, zijn appels ook populair als ingrediënt in allerlei recepten, zoals bij appeltaart, koekjes en cakes. Tijdens het proeverijtje zijn er diverse soorten appels en producten te keuren, zoals appelmoes, appelsap en appelstroop.

Zoete chocolade verhalen

Zoete chocolade verhalen
Zoete chocolade verhalen
9 van de 10 mensen zijn dol op chocolade en die ene, nou die jokt gewoon.

Melk, Puur, Wit voor iedereen is er wat te proeven. De geschiedenis van de chocolade en een echte cacaoboon, de Cacao fabriek, het alom bekende Drosteblik en het liefdesverhaal van Guy en Lilian.

Piet Pelle op zijn Gazelle

Piet Pelle op zijn Gazelle
Piet Pelle op zijn Gazelle
De fiets bracht in de jaren 50 een enorme vooruitgang.

Piet Pelle beleeft in het boekje, welke was bedoeld als promotiemateriaal, met 40 plaatjes de meest onwaarschijnlijke avonturen met zijn fiets. Hij rijdt over hobbelige stenen, door glas, spijkers en doornen. Hij stort van de rotsen af en rijdt dwars door een stenen muur heen, botst tegen een trein en ten slotte rijdt hij dwars door een rivier heen. De fiets moest heel wat verduren, maar uiteindelijk blijkt de fiets nog tiptop in orde.

Wij zijn ons in een eeuw tijd en in de loop van ons leven op zo veel verschillende manieren gaan verplaatsen. Van kruipen naar lopen, via de driewieler naar de autoped, fiets met houten banden, de solex, de brommers, motoren en we vliegen. De hondenkar en het paard en wagen zijn al geruime tijd uit het straatbeeld verdwenen, alles is in ontwikkeling.

Gelukkig zijn wij ook nog altijd blijven wandelen en maken nog steeds een ommetje of kuieren een eindje zomaar nergens heen.

Anton Pieck

Anton Pieck
Anton Pieck
De sfeervolle illustraties en de winterse taferelen van Anton Pieck zijn heel herkenbaar.

Een vertelling over zijn leven en zijn werk. Een leven in het teken van illustreren. Is Anton Pieck een kunstenaar of een ambachtsman? Zijn herkenbare tekeningen gebruikt voor Kerstkaarten, kalenders, agenda’s en geboortekaartjes. In de jaren 50 heeft Anton Pieck de Efteling ontworpen, wie is er niet geweest?

Tijdens de vertelling hoor je heel vaak voor: “O ja, dat weet ik nog wel”. In een sprookjes achtige sfeer luisteren we samen naar de muziek van de Indische Waterlelies en de Dansende schoentjes.

Winter, de Elfstedentocht en andere schaatsverhalen.

Schaatsverhalen
Schaatsverhalen
Waar blijft die ouwerwetse winter die zo vaak op foto's staat?

1997 is de laatste tocht der tochten verreden, 200 kilometer langs 11 steden in Friesland. Zelfs onze koning heeft als W.A. van Buren op 18 jarige leeftijd in 1986 mee gereden. Leren schaatsen op botjes, Ard en Keessie en de Noorse truien van Mart Smeets.

Verzamelingen

Verzamelingen
Verzamelingen
Het moet een diep verlangen zijn de wens om te bewaren, te sparen, te verzamelen.

In welke cultuur is dit niet te vinden.? Is het menselijk? Als verlangen vermoedelijk wel, als instinct niet. Meestal heeft de verzamelaar een sterke gevoelswaarde bij de objecten. Wat te denken over deze voorkeur:

Van al mijn verzamelingen:
  • Sigarenbandjes en Filmsterren,
  • Stenen en Sleutelhangers,
  • Suikerzakjes,
  • Postzegels en Zeepjes,

vond ik de Suikerzakjes het aller aller lekkerste.

Garen & Band

Garen & Band
Garen & Band
Als Mien Lap komt de Mijmerie op locatie met Fournituren. Het zit allemaal in de koffer van Mien Lap, linten, ritssluitingen, knopen, spelden en naalden, tornmesjes, vingerhoedjes, Garen & Band en andere kleine artikelen zoals meetlint en kleermakerskrijt.

De naaimachine komt op tafel. Het snorrende geluid van de machine zorgt voor de aantrekkingskracht. Er is een mand met verstelwerk, lapjes stof genoeg. We maken, een pannenlap of kleedje, een knuffeltje. Iedereen is welkom en schuift gewoon aan tafel. Met een kopje koffie of thee erbij kan er ook een knoop aangezet of een naadje dicht gestikt worden. De gezelligheid en de verhalen ontstaan terwijl de handen bezig zijn. Alle lapjes, knopen en bandjes mogen worden vastgepakt. In het mandje met verstelwerk zit van alles.

De kleine lettertjes: een rits inzetten behoort, jammer genoeg, niet tot de mogelijkheden.

Boerenleven

Boerenleven
Boerenleven
Het hooi moet van het land!

Het was een aardig gezicht om al die loslopende kippen op het erf te zien rondscharrelen.

Uit school ging je eitjes rapen op het erf.

Snoepen van de bessenstruiken en lekkere appels uit eigen tuin.

Jet komt op klompen en met een mand met appeltjes.